IVANA STEFANOVIĆ
kompozitor
SRPSKI
NOVOSTI BIOGRAFIJA KOMPOZICIJE IZVOĐENJA DISKOGRAFIJA TEKSTOVI GALERIJA KONTAKT CENTAR ZA MUZIČKU AKCIJU
Duža biografija
Nagrade, priznanja Kraća biografija
foto: Aleksandar Kujučev
Ivana STEFANOVIĆ, kompozitor
Beograd, 1948.
 • Studije kompozicije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Enrika Josifa. Pored kompozicije studirala je i violinu u klasi Aleksandra Pavlovića. Usavršavala se (1979-1981) u Parizu kao stipendista francuske vlade, na Institutu za istraživanje i koordinaciju akustike i muzike (IRCAM) a 1981. pratila kurs iz kompozicije Mauricia Kagela u Eks an Provansu (Aix en Provence).
 • Prvi javni koncert na kome su prikazane kompozicije Ivane Stefanović, održan je 1966. Na njemu su, pored drugih radova studenata kompozicije beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, izvedena Tri stava za klavir. Koncert je održan u sali „starog“ Ateljea 212.
  Kasnije kompozicije Ivane Stefanović, kako muzičke tako i radiofonske, izvođene su, između ostalog, u Francuskoj, Danskoj, Finskoj, Engleskoj, Holandiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Siriji, Nemačkoj, Španiji, SAD, Austriji, Italiji, Izraelu, Kazahstanu, kao i na festivalima: Gaudeamus (Holandija), Bemus (Beogradski muzički festival), Bitef (Beogradski teatarski festival), Zagrebački bijenale, Međunarodna tribina kompozitora (Srbija), Wings of sound (Finska), Tribina skladatelja Pula, Roma Europa festival (Italija), Madrid - Svetska prestonica kulture, Muzički Temišvar, Rumunija, Prix Italia, Music Harvest (Odenze, Danska) Međunarona nedelja nove muzike (Bukurešt, Rumunija), Međunarodno društvo za savremenu muziku (ISCM) i drugim.
 • Pozorište. Ivana Stefanović je napisala muziku za više za 40 pozorišnih komada. Radila je u beogradskim pozorištima: Narodnom, Jugoslovenskom dramskom, Ateljeu 212, Zvezdara teatar...
  Gostovala je u Celju, Novom Sadu, Budvi...
  Među ostalim, pisala je scensku muziku za Eshilovu Orestiju, Šekspirove komade Makbet i Romeo i Julija, Lagum Svetlane Velmar Janković, Sudbinu i komentare Radoslava Petkovića, Kanjoša Macedonovića Vide Ognjenović, Iz života kišnih glista Per Ulov Enkvista, Dugo putovanje u noć Judžina O Nila...
 • Rad u medijima započinje u Radio Beogradu 1968. godine. Priprema i vodi muzičko-govorne emisije «U Euterpinim vrtovima», «Ako volite muziku» i druge. Uskoro počinje da se bavi i istraživanjem u oblasti zvuka i radiofonijom (Poslanica ptica 1974), a potom pozorištem i scenskom muzikom.
  Od 1975. angažovana je prvo kao muzički saradnik a onda i muzički urednik Dramskog programa Radio Beograda, gde, tokom više godina, muzički oprema nekoliko stotina radio dramskih emisija. Za neke tekstove bira muziku, za neke improvizuje, za neke komponuje.
  Bila je prva urednica „Radionice zvuka“ kada je ova istraživačka serija osnovane 1985. u okviru Dramskog programa Radio Beograda.
  U periodu 1989-1991. je glavni i odgovorni muzički urednik Prvog programa Radio Beograda. S tog mesta se povukla ostavkom avgusta 1991.
  Tokom svih ovih godina, bila je paralelno, saradnik Televizije Beograd i to kao saradnik muzičke redakcije, gde je radila na muzičkim emisijama, tako i redakcije za kulturu gde je bila angažovana kao muzički urednik i novinar u emisijama iz kulture (Studio 3, Kult i dr).
 • Tokom svog rada u medijima, još od 1968, započela je da se bavi radiofonijom kao i drugim graničnim muzičkim oblastima kakva je ars acustica. Neka od radiofonijskih dela, Lacrimosa, Metropola tišine - Stari Ras ili Lingua/phonia/patria, na primer, više puta su emitovana na radio stanicama u zemlji kao i na mnogobrojnim inostranstranim radio stanicama.
 • Drugi profesionalni rad
  1986. bila je selektor festivala savremene muzike Muzika u Srbiji.
  1992. zajedno sa kolegama učestvovala u pokretanju novog festivala Međunarodna tribina kompozitora u organizaciji Udruženja kompozitora Srbije.
  1992. članica grupe za Ars Acusticu pri EBU (European Broadcasting Corporation). Učestvovala na festivalu Radio Beyond u Londonu 1992.
  1993. je članica Upravnog odbora Soros fonda.
  Na Fakultetu muzičke umetnosti drži kurseve iz primenjene muzike (1992-1995), predavaje u Centru za ženske studije (1993-1994), a od 2000. u Fondu Centar za demokratiju je direktor programa za kulturu.
  Od 2001. do 2006. radi kao umetnički direktor muzičkog festivala Bemus. LINK
  Od 2001. članica je Odbora za kulturu Nacionalne komisije Srbije i Crne Gore za Unesko.
  Tokom 2007. predsednica je Udruženja kompozitora Srbije.
  Iste godine je imenovana na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu kutlure Republike Srbije i na toj funkciji ostaje do juna 2008.
  2010. članica Programskog odbora Radio televizije Srbije.
  2011-2018. članica Nacionalnog saveta za kulturu Republike Srbije.
  2011. predsednica Centra za muzičku akciju (CMA).
  Od 2014. članica UO SOKOJ-a.
 • Književni rad
  Piše i objavljuje tekstove o muzici i kulturi: Politika, Scena, Ludus, Vreme, Danas, Novi zvuk, Književne novine, Treći program Radio Beograda...
  U izdanju beogradske Geopoetike objavila je knjigu putopisnih eseja Put za Damask (2001), knjigu eseja Muzika od ma čega u izdanju Arhipelaga (2009) i knjigu Privatna priča - prema sadržaju jednog kofera u izdanju Službenog glasnika i Arhiva Srbije (2012).
 • Ivana Stefanović je od 1995. do 1999. živela u Damasku (Sirija), od 2001. do 2005. delimično u Ankari (Turska), a od 2009. do 2013. u Bukureštu (Rumunija).
 • Udata za Zorana S. Popovića. Deca Peđa i Ana.
BIOGRAFIJA
Copyright © 2009 - 2021 Kilmulis design